Donkey Kong

Donkey Kong, eller DK, är en fiktiv gorilla som vi har fått lära känna i en rad olika Tv-spel, främst från Super Mario-serien. Donkey Kong blev snabbt en superkändis som Tv-spelskaraktär i originalspelet Donkey Kong från 1981, som spelets huvudperson och antagonist. Spelet går ut på att navigera Mario genom en farlig byggarbetsplats som är full av fällor och svåra hinder. Slutmålet går ut på att Mario ska hitta och rädda den fagra prinsessan Pauline från den ondskefulla Donkey Kong, något som är lättare sagt än gjort.

Donkey Kongs karaktär har sedermera blivit en återkommande figur genom hela Super Mario-serien. Där han då och då dyker upp som en välbekant antagonist som måste besegras för att ta sig vidare i spelet. Donkey Kong har utvecklats till en central del av vår Tv-spelskultur, där han har uppnått kultstatus världen över. Han tillhör den yppersta eliten bland Tv-spelskaraktärer, och benämns i samma andetag som Super Mario, Luigi, Zelda, och en handfull andra välkända karaktärer.

Donkey Kong – Nintendos varumärke

Nintendo har visat sig vara oerhört skickliga på att skapa spel och karaktärer som tilltalar gamers över hela världen. De bygger långsiktiga varumärken som inte bara överlever, utan växer sig starkare för varje årtionde som passerar. Trots en stenhård konkurrens från massvis av andra speltillverkare som ideligen överöser marknaden med nya spel och karaktärer. Är Nintendo fortfarande bäst på att bygga ett starkt och långsiktigt varumärke, som är tidlöst och ständigt är aktuellt.

Donkey Kongs varumärke går att hitta lite varstans. Många spelhallar har arkadspel och flipperspel med världens mest kända gorilla i en helt annan tappning och spelupplevelse.

Idén bakom Donkey Kong

Det började med att Nintendo försökte, men misslyckades med att förvärva rättigheterna till den tecknade serien Karl-Alfred (Popeye). Istället valde de att skapa sina egna karaktärer, baserat på Karl-Alfred och hans vänner, med Donkey Kong i spetsen med en liknande handling och social dynamik. Där följer vi ett triangeldrama med ondskefull gorilla, en rörmokare och en fager prinsessa, och deras fantastiska äventyr. Varje ny generation av gamers förförs och formas kulturellt av Nintendos ständigt aktuella karaktärer som aldrig någonsin blir omoderna.

Shigeru Miyamoto – Donkey Kongs skapare

Shigeru Miyamoto är sannolikt den mest inflytelserika Tv-spelsdesignern som finns. Inte nog med att han är skaparen av Donkey Kong, han ligger också bakom en lång rad andra välkända Tv-spelstitlar, mestadels från Nintendo. Han började sin karriär i slutet av 1970-talet med några mindre kända spel innan han skapade Donkey Kong 1981.

Han är verksam som Tv-spelsdesigner än i dag och är delaktig i filmproduktionen till The Super Mario Bros. Movie, som väntas nå bioduken under 2023.

Donkey Kong – En bad boy

Han är antihjälten, vars oemotståndliga charm och graciösa klumpighet, mot alla odds har vunnit gamers hjärtan världen över. Han är den bad boy som vi helt enkelt inte kan låta bli att tycka om. Han befinner sig alltid med ena foten på den mörka sidan, där hans närvaro stundom är lite farlig och oberäknelig. Vi vet att DK har dåligt inflytande på oss. Vi vet att vi inte ska tycka om honom, men vi kan helt enkelt inte motstå lockelsen att bli en del av hans värld.

Biroller

Vi återser Donkey Kong som gästkaraktär i en rad andra Tv-spel där han gör entré i mindre biroller, lite i skuggan av någon annan hjälte eller hjältinna från den fiktiva Tv-spelsvärlden.

Bland annat dyker Donkey Kong upp i:

    • Super Mario Party – Minigames
    • Super Smash bros

Donkey Kongs popularitet lär inte avta i första taget, och han kommer sannolikt att dyka upp i häftiga biroller en lång tid framöver.