Veckans klipp: Nytt världsrekord för konståkning

I Sydkorea pågår OS för fullt och flera medaljer har redan kammats hem av flera nationer. En av de lyckliga guldmedaljörerna var tyska konståkningsparet Bruno Massot och Aljona Savchenko. Deras framträdande under friåkningen gav dem inte bara en guldmedalj utan även ett nytt världsrekord.

Nytt världsrekord

Under det korta programmet under onsdagen fick konståkarna Bruno Massot och Aljona Savchencko se sig slagna ur medaljligan vilket slutade i tårar på isen efter att de avslutat sin rutin. De fick ett ytterligare försök och slog ut sina konkurrenter med hästlängder vilket resulterade i ett nytt världsrekord.

Efter att ha väntat på att ytterligare tre par skulle bestiga isen, grät paret när guldet väl var i hamn. Savchencko som tidigare är bronzmedaljör la sig ner på isen och pustade ut efter ett framträdande konståkningsvärlden sent kommer att glömma. Detta fantastiska framträdande landade det högsta poängvärdet någonsin och slog det gamla rekordet på 159.31 poäng med det nya rekordet på 235.90 poäng.

Savchenko berättade för press och fans att hon kände på sig att paret skulle göra historia under detta OS. Hon sa ”Vi har inget att förlora och vi kommer att slåss som tigrar”

Silvermedaljen gick till de kinesiska världsmästarna som snuddade precis vid guldet med poäng på 235.47.

Guld till Tyskland i konståkning

På Youtube har redan över 4 miljoner sett klippet och det sprids på flera sociala medier. Klippet har setts av många eftersom åkningen är så exceptionellt bra och har aldrig tidigare skådats i en tävling. Varken Aliona eller hennes partner Bruno Massot är födda eller uppväxta i Tyskland vilket många tycker är märkligt. Reglerna säger ju faktiskt att man måste ha anknytning till landet eller ett medborgarskap. Shavchenko har efter att ha tävlat för Tyskland många gånger skaffat tyskt medborgarskap för att kunna uppfylla sina olympiska drömmar. De två världsmästarna  har sagt att de kommer att gå i pension efter säsongen, informerade att de inte planerar att tävla på VM nästa månad.

Efter att ha avslutat på andraplats i det korta programmet och var mindre än en poäng bakom Sui och Han från Kina och från Ryssland Evgenia Tarasova och Vladimir Morozov inkonsekvent i sin fria skridskoåkning med ett enkelt snedsteg med Tarasova som föll under kastet för Trippel Salchow.

En annan inspirerande prestation kom från nordkoreanerna Ryom Tae Ok och Kim Ju Sik.

Skridskoåkning framför en euforisk folkmassa, paret var synkroniserat på en dubbel Axel med deras inspirerade friåkning tjänade fortfarande dem 124.23 poäng, ett nytt personbästa.. De slutade 13: e totalt med totalt 193,63 poäng det bästa resultatet de någonsin har uppnått.

Spela på OS

När det kommer till Olympiska spelen och stora evenemang är det många som väljer att spela på tävlingarna. Konståkning är inte en av de stora sporterna som folk sätter pengar på. Om du spelar i mobilen och vill satsa några slantar på Olympiska Spelen finns det flera spelsajter som erbjuder grymma odds på bland annat konståkning. Om du letar efter klipp och odds för konståkning kan du surfa in hos våra vänner, jag håller mig alltid uppdaterad i min phone när det kommer till Olympiska Spelen!