Möt YouTubern PewDiePie

Felix Kjellberg, eller närmare bestämt PewDiePie, är en av världens mest kända Youtuber vilket är en benämning på personer som spenderar mycket tid och är aktiva inom plattformen Youtube. Som vi alla vet är plattformen det största video-delningsformatet i världen där den svenska profilen PewDiePie har gjort succé. 

I en annan beteckning kan man nämna PewDiePie som en av de bästa online komikerna och videoproducenterna, då han är mest känd för sitt ”Let’s Play”-uttalande och då såklart vlogs på Youtube. År 2010 startade han upp sin Youtube-profil med samma namn och två år senare passerade hans antal prenumeranter eller följare en miljon stycken. Sedan den 22e December år 2013 är PewDiePie den profil som haft flest följare på Youtube och fler skulle det bli.

Den 19e Juli år 2014 visade sig PewDiePie gå om Rihannas Vevo-konto i mest visad profil genom alla tider och den här månaden, December år 2016 passerades 50 miljoner gränsen för den svenska youtubern. Tidslinjen är dock inte komplett ännu, PewDiePie blev utsedd av ”Time Magazine” som en av de hundra mest inflytesfrika människor i världen under år 2016 vilket verkar rättvist nog med över 50 miljoner följare.

pewdiepieyoutube

PewDiePies fans hänvisas som hans ”Bro Army” och inviduella fans anvisas som ”Bros” vilket kan översättas rent som broder eller en nära vän. När han uttalar sig om att kalla sin bas med fans för armé syftar Felix på det som ”Bro Army” har gjort, det vill säga välgörenhetsbidrag. Med sin stora popularitet, har PewDiePie kunnat skapa en grund för insamling av pengar till välgörenhetsändamål, där han till exempel började ”Water Campaign” där hans fans kunde donera pengar till ”Charity: Water” som är en ideell organisation som arbetar för rent och säkert vatten för alla människor i utvecklingsländer.

Youtubern har också varit med att samla in pengar i ändamål för HIV/Aids drabbade i Afrika vid namn RED, där han tillsammans med andra Youtubers anordnade en livestream kallad ”Cringemas” som pågick under två dagar (9e och 10e December år 2016). Här samlade man ihop 200 000 dollar under första dagen och tillsammans med ”Bill & Melinda Gates Foundation” samlade dem ihop över 1,3 miljoner dollar.

Här nedan kan du se ett av PewDiePies många Youtube-klipp!