Youtubes inverkan på dagens samhälle

Tre tidigare anställda av Paypal skapade år 2005 den världskända internetsajten Youtube. Jag tror inte dem visste då vilken inverkan Youtube skulle ha i dagens samhälle 10 år senare.

För dem som inte känner till Youtube är det en internetsida där man kan ladda upp videos samt se videos andra laddar upp. Något som startade som underhållningssyfte har tagit det vidare till en ny nivå. År 2006 köpte Google upp Youtube av dem tre skaparna för 1.6 billioner dollar. Sedan dess har en otrolig utveckling skett av hemsidan där man nu bland annat kan som åskådare av en video interagera med uppladdaren, du kan kommentera, dela, gilla och lägga till som favorit video för ditt Youtube konto.

År 2006 såg Youtube ut som bilden nedan:

youtube 2006

11 år senare har vi en mer stilren och funktionell sida.

youtube 2017

Sedan år 2006 har Youtubes trafik ökat oerhört mycket vilket gör det till en perfekt plattform för att nå ut till tittare runt om i världen. Allt fler och fler lägger upp videologgar (Vlog) om deras liv, reklam för sitt företag, instruktionsvideos och alla möjliga klipp. Sedan februari år 2017 beräknas över 400 timmar av material laddas upp på Youtube varje minut av användare från hela världen. Över 1 billion timmar av material beräknas att ses varje dag av tittare runt om i världen.

Här har vi ett exempel på hur Sverigekredit informerar oss om sina tjänster med ett klipp uppladdat via plattformen Youtube:

Med hjälp av annonser på nästan alla Youtube klipp tjänar Youtube samt uppladdaren in pengar för att ladda upp ett klipp. Baserat på hur många tittare en video får avgörs summan som betalas ut. Youtube tar 45% av intäckterna och resten går till uppladdaren. Med hjälp av bra material som attraherar många tittare kan man tjäna tillräckligt med pengar för att ladda upp klipp som ett heltidsjobb. Flertalet Youtube uppladdare har idag sagt upp sig från sina ”vanliga” jobb för att syssla med Youtube på heltid. Jag tror knappast att tanken av att skapa jobb genom Youtube någonsin slog någon av skaparna år 2006.

En av dagens mest kända Youtube-are går under namnet PewDiePie som vi tidigare nämnt på vår sida. Han är ett av flera exempel på att man inte behöver ha ett ”vanligt jobb” för att tjäna en stadig inkomst år 2017.